Jajka po rosyjsku

Jajka po rosyjsku na  śniadanie

wielkanocne.

8 jajek ugotowanych na twardo, 8 plastrów wędzonego łososia (około 25 dag), 10 dag majonezu, cytryna,  50 dag kawioru,  1/8 l śmietany kremówki,  2 łyżki świeżej trybuli lub natki,  sól

 

Jajka po rosyjskuŚmietanę wymieszać z majonezem. Liście trybuli lub natki poobrywać z gałązek, kilka odłożyć do przybrania, resztę drobno posiekać i dodać do sosu, przyprawić sokiem z cytryny i ewentualnie posolić.

Jajka obrać, przekroić na pół i poukładać na półmisku, przy czym jedną połówkę jajka układać stroną przekrojoną do spodu, drugą – do wierzchu. Następnie obie połówki obłożyć jednym plastrem łososia.

Jajka polać sosem majonezowotrubulowym, udekorować kawiorem, skórką cytrynową, natką lub listkami trybuli.

Reklamy

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s


%d blogerów lubi to: